Начало/3 години след разкритията ни за “Автомагистрали” и Турски поток резултат няма

3 години след разкритията ни за “Автомагистрали” и Турски поток резултат няма

13.03.2024

Пътната карта на Турски поток е поредното доказателство, че вместо да защитават българския интерес, правителствата ни път след път взимат решенията си под давленията на едни или други посолства, а цената на корупцията им плащаме всички ние

 

3 години след комисията по ревизия темите, които подхванахме тогава, продължават да ехтят с мълчанието си в този парламент. От дадените половин милиард за укрепване на 84 спешни свлачища, оказа се, ремонтирани са едва 3. Къде са резултатите от незаконните „ин хаус“ процедури на ГЕРБ, продължаваме да чакаме отговор.
Това заяви в своя позиция лидерът на Изправи се.БГ Мая Манолова.
Припомняме, че разходването на милиарди левове от “Автомагистрали” ЕАД беше един от основните предмети на разследване на Комисията по ревизията в 45-ия и 46-ия парламент, оглавена от Манолова. В следствие на работата на комисията стана ясно, че ръководството на дружеството, назначено от третото правителство на Бойко Борисов, е раздало над 1,5 млрд. лв. по “ин хаус” процедури, “маскирани“ с договори за доставка и за наем на техника.
Комисията разкри, че раздадените аванси за 1,5 млрд. лв. са били гарантирани чрез застраховки от нов вид – за аванси, за които тогава членовете на комисията не получиха ясен отговор дали са достатъчно обезпечени, но стана ясно, че те са били към две застрахователни дружества. Представители на „Автомагистрали“ ЕАД и АПИ заявиха пред комисията през август 2021 г., че чрез такива застраховки са обезпечени близо 95% от плащанията. От изслушването им тогава стана ясно, че освен че почти няма укрепени спешни свлачища, въпреки предвидените за това 470 млн. лв., е имало и скандални ремонти, като за едно свлачище, укрепването на което би струвало 300 хил. лв., “Автомагистрали” ЕАД са похарчили близо 2 млн. лв. Друг пример е свлачището преди Рилския манастир, което първоначално е било оценено на стойност от 600 хил. лв., а в последствие “Автомагистрали” го ремонтират за 6 млн. лв. В резултат на работата на комисията “Манолова” стотици уличаващи в корупция управлението на ГЕРБ документи бяха предадени на прокуратурата и на отговорните ведомства. Припомняме, че благодарение на това разкритията бяха продължени от служебните правителства през 2021 г. Въпреки това, прокуратурата не предприе никакви действия.
Относно изтичането на пътната карта на Турски поток, която Комисията по ревизия търсеше, в публичното пространство Манолова заяви: “Колко по-ясно да стане, че вместо да защитават българския интерес, правителствата ни път след път взимат решенията си под давленията на едни или други посолства, а цената на корупцията им плащаме всички ние. В милиарди.”
Също така лидерът на Изправи се.БГ припомни, че по време на 45-ото Народно събрание комисията изиска всички 800 хил. страници с документи, свързани с газопровода, от “Булгартрансгаз”, които в последствие отново бяха предадени на правораздавателните органи. Проектът “Турски поток”, изцяло финансиран от “Булгартрансгаз”, е струвал на българските граждани над 3 млрд. лв., макар и да няма изходен пункт за България.

Тагове: