Начало/Столична община провокира междусъседски войни

Столична община провокира междусъседски войни

02.10.2019

„Столичната община незабавно трябва да обжалва новата Наредба за топлоснабдяване, най-вече в частта за определяне на такса „сградна инсталация“. Общината трябва да застане зад позицията да се определи  разумен размер на такса сградна инсталация“.

Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова пред жителите от бл. №256 на столичния квартал „Надежда“, с които се срещна по повод проблеми на завишените им сметки за парно.

„Хората се тревожат от приемането на новата наредба, която изцяло прехвърля отговорността на държавата и на общината за определянето на разумен размер на такса „сградна инсталация“ върху хората. Жителите на всеки блок, който използва парно, трябва да определят такса сградна инсталация, която да е между 20% и 40%, така че общата сметка да се разпределя между живеещите в блока“, категорична бе Манолова.

По думите ѝ по този начин ще се стигне до междусъседски войни, тъй като има различие в интересите на тези, които използват парно, и тези които не използват.

„Това е бягство на Столичната община от отговорност“, заяви тя.

„Ще направя ревизия на „Топлофикация“ и всичко възможно за запушване на  пробойните в дружеството, които водят до неговото източване и до натрупването на дългове за стотици милиони, с които се натоварват сметките на гражданите“, допълни Манолова.

Тя подчерта, че „трябва да е ясно, че столична „Топлофикация“ сама ще си продава тока, ще печели от това, ще си стабилизира икономическото състояние и ръководството на дружеството коренно ще промени отношението към клиентите си, а не да се държат унизително и пренебрежително към тях“.

„Трябва да се отнасят към клиентите на „Топлофикация“ като към началници, защото това е общинско дружество“, категорична бе Манолова и допълни, че сградна инсталация трябва да се намали до толкова, че в един момент да я няма като такса.

„Ако парното е по-евтино от тока, повече хора ще ползват парно, ако отношението на служителите на „Топлофикация“ е по-добро, повече хора ще използват парно, ако спрат безобразията да дават хората на ЧСИ, който да ги натоварва с допълнителни разходи, повече хора ще използват парно“, обясни Манолова.

Галерия „Надежда“

По-рано през деня тя разговаря със студенти пред Софийския университет за политиките за младите хора, залегнали в програмата ѝ за управление на столицата. „Инвестициите трябва да бъдат насочени и към подкрепа на младите хора и тяхното развтие, затова едно от предложенията ми е бърза писта за стартъпи“, каза Мая Мнолова. Студенти се оплакаха и от липсата на улично осветление и мръсотия в междублоковите пространства.

„Инвестициите трябва да се насочат към „Студентски град“, заяви независимият кандидат за кмет Мая Манолова днес на среща със студенти пред Софийския университет Св. Климент Охридски“.

„Това, което предвиждаме в моята програма, е четири години ясно изграждане на тротоарите. Майките с колички трябва да имат възможност спокойно да се движат, също и хората с увреждания. Проблемът с достъпността на средата е огромен.“

„Транспортът би могъл да бъде алтернатива на трафика, но има реално три автобуса, които се движат от СУ до „Студентски град“, допълни Манолова. Тя заяви, че това е крайно недостатъчно. Според нея трябва да има повече автобуси и повече линии. Манолова прибави, че преди около месец е била в парка в „Студентски град“. Отбеляза липсата на добро осветление там, което застрашава сигурността на гражданите.

Галерия "СУ Св. Климент Охридски"

Тагове: Новини