Начало/Проф. Велислав Минеков на среща с Мая Манолова и интелектуалци: Разкъсването на лика на Мая Манолова е шаманизъм

Проф. Велислав Минеков на среща с Мая Манолова и интелектуалци: Разкъсването на лика на Мая Манолова е шаманизъм

10.10.2019

„По какво разбрах кои са добрите в тези избори? Това са тези, които пострадаха най-много.“

Това заяви скулпторът проф. Велислав Минеков днес по време на среща на гражданския кандидат за кмет на София Мая Манолова с интелектуалци и хора на изкуството. Сред участниците и присъстващите в дискусията с модератор Иван Гарелов бяха още проф. Валентин Старчев, академик Крум Дамянов, проф. Андрей Пантев, журналистите Лили Маринкова и Виза Недялкова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов, председателят на Съюза на колекционерите в България, проф. Валери Стефанов, режисьорът Борис Панкин, композиторът – проф. Георги Костов, джаз-изпълнителят Васил Петров, операторът на филма, носител на множество международни награди  „Ага“ – Калоян Божилов.

Проф. Минеков нарече разкъсването на портрета на Мая Манолова „шаманизъм“. Преди дни вандали разкъсаха шатрата пред НДК, в която се помещава щабът на кандидатката, като един от разрезите бе именно през нейното лице. Преди това шатрата и лицето й бяха неколкократно надрасквани с маркер и химикал.

„Късането на портрет не означава унищожаване на личността. Следващия път се надявам да подготвят кукла и да я бодат с игли“, заяви още той.

„Превърнаха държавата в диктатура. Тази диктатура следва с всяка стъпка, тя се появи дори в Прокуратурата, в медиите, които бяха откраднати от нас, които останаха в затишие и които са длъжни да хвалят единствено управляващата каста.  Естествено е да бъдем водещи по корупция в Европа. Естествено е да бъдем водещи и в нищетата на медиите – на 111-то място в света“, категоричен бе Минеков.

„Всъщност, създадохме олигарси по неестествен принцип, банкови измамници, кредитни милионери и нито един от тях не може да бъде определен като истински бизнесмен, защото той не гарантира просперитет, а гарантира само грабеж“, допълни Минеков.

„Бедата е, че този грабеж достигна и до Столичната община. В нея на първо място има корупция и грабеж. Вследствие на този грабеж може да видите на какво е заприличала тя“, заяви още той.

Според него се харчат милиони за глупости, като твъре скъпи колчета по „Граф Игнатиев”.

Той определи ремонта на улицата като „какофония”, а бул. „Витоша“ – като „неясен провинциален проект от далечното минало“.

„Културното наследство беше абсолютно унищожено. Знаете колко къщи, които са паметник на културата, бяха изоставени с очакване да се срутят, за да се построи нещо друго на тяхно място, нещо от което да се изкарват пари“, заяви още професорът и допълни, че „първото нещо, за което трябва да се погрижи Столичната община, са изоставените паметници на културата“.

„Трябва да се действа, за да спасим културното си наследство“, посочи още той.

„В общината  напълно отсъстват европейски програми за естетизация на градска среда, отсъстват програми за публично изкуство. Единствените опити за естетизация на града са паметници, с които се заринахме, за съжаление според мен, не знам според други, огромната част от тях са ужасяващи”, заяви още той.

Според Минеков е нормално в общината да съществува комисия от специалисти и професионалисти, които да определят какво е нужно като монумент, дали е исторически достоверен, да се направи конкурс между автори и да се избере кое е най-доброто представяне.

Видео от изказването на проф. Минеков тук:

„Надявам се на една нова политика на овладяване на културното пространство на София. Една нова политика на развитие на парковата среда, в развитието на градската среда, в развитието на площадите и големите емблематични обществени сгради“, каза на свой ред скулпторът проф. Валентин Старчев.

Видео от изказването на проф. Старчев тук:

„Ние имаме нагаждачество от всякакъв род и от всеки пост. Аз много се надявам г-жа Манолова да възстанови авторитетите, които могат да бъдат чути и най-вече да имат власт. Вие трябва да обявите война на обществено-политическата глупост, която бе въдворена последните 15 години“, заяви Лили Маринкова.

Видео от изказването на Лили Маринкова тук:

„Говорим за един кмет като символ и като прагматизъм. Като способности и личностно обаяние. Мая е единственият такъв кандидат за кмет на София“, каза проф. Андрей Пантев.

Видео от изказването на проф. Пантев тук:

„Столичен град без символика не може да бъде авторитетен. Има три примера за символична нищета на столицата. В центъра на София срещу Двореца стоеше мавзолей, мумия. Мумията олицетворяваше една гледна точка към света. За 20 години Столичната община не намери начин да изгради символично пространство срещу Двореца. Тя го превърна в паркинг. Превърна го в бит. Това наричам символ на нищета. Основната улица в София – бул. „Витоша“ също може да бъде погледната като символ на нищета, защото тя прилича повече на зле поддържана баня, на която се отлепват плочките, отколкото на истински булевард. И третият символ за нищета е образът на подлеза. София прилича на изоставен подлез. И така, вместо да имаме символики, които да упражняват авторитет, да излъчват памет, да излъчват значимост, ние имаме паркинг, баня и подлез“,  каза проф. Валери Стефанов.

Видео от изказването на проф. Стефанов тук:

„Ние, членовете на Съюза на българските писатели съществуваме въпреки Столичната община. Пет години съм председател на съюза и не съм почувствал по никакъв начин тя да подпомогне българския писател. А ако го прави, го прави избирателно. Българската литература обаче е жива и ще продължи да съществува въпреки Столичната община. Но аз много се надявам, че като станете кмет, това ще се промени“, каза председателят на Съюза на българските писатели проф. Боян Ангелов.

Видео от изказването на проф. Ангелов тук:

„Хващам се за думите на проф. Стефанов за подлезите – идеята, че човекът трябва да бъде вкаран под земята, а не колите – това е абсолютно ненормална ситуация, при която хората биват насилвани да не могат да преминат по друг начин, освен да пълзят долу – това е точно тази нищета, за която стана тук дума“, заяви и Виза Недялкова.

Видео от изказването на Виза Недялкова тук:

„Образованието е другият стълб на духовността. То може да промени живота на хората към добро и виждам, че мерките, предвидени в тази част на програмата на г-жа Мая Манолова, са подробно и интересно разработени – например , въвеждането на различни видове изкуства в общинските училища е чудесен повод децата да разберат какво е удоволствието от това да съпреживяваш изкуството във всичките му форми“, каза режисьорът Борис Панкин.

Видео от изказването на Борис Панкин тук:

„Нека г-жа Манолова да има шанс, а ние да имаме късмет тя да бъде наш кмет“, пожела успех  и  композиторът проф. Георги Костов.

Видео от изказването на проф. Костов тук:

         „Вие имате сърца и идеали, и това е нужно на София – идеал как да направим София чиста, почтена, зелена, духовна и свободна. Творците са свободни хора, водачите, които трябва да покажат какъв е пътят към промяната.

Във връзка с анонса ми, че гражданите ще влязат в управлението, че ще управляваме с тях и за тях, че ще има обществени съвети по различни направления, по районите, в различните столични дружества, смятам, че най-ценен би бил творчески съвет, който да вдъхновява и да подкрепя, но в същото време и да възпира кмета, когато идеите му са в конфликт с естетиката“, заяви Манолова. И допълни – „Надявам се, вие да бъдете до мен и когато, и ако стана кмет. Наистина, ще разчитам на вас, ще се постарая да не ви разочаровам“, благодари на всички Мая Манолова.

Видео от изказването на Мая Манолова тук:

Галерия „Среща с интелектуалци“

Тагове: Новини