Начало/Мая Манолова: 30 млн. лв., които ЦГМ печели, се харчат непрозрачно

Мая Манолова: 30 млн. лв., които ЦГМ печели, се харчат непрозрачно

22.10.2019

„30 млн. лв., които Центърът за градска мобилност печели от синята зона и зелената зона, се харчат непрозрачно, а с тях могат да се изградят много паркинги, включително и буферни по основните метростанции и спирки на градския транспорт.“ 

Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова в днешния голям, финален дебат по bTV между петимата най-предпочитани кандидати за столични кметове – Мая Манолова, Йорданка Фандъкова, Борис Бонев, арх. Борислав Игнатов и Ангел Джамбазки.

„Трафикът се образува от паразитните преминавания през центъра“, допълни Манолова, като визираше неудобството за гражданите да им се налага да преминават през центъра, за да стигнат от единия до другия край на София.

Според нея трафикът може да се подобри с изграждането на градските рингове, с довършването на Околовръстното шосе, чрез свързаност между кварталите и изграждане на буферни паркинги, за да се стимулира използването на градски транспорт.

Относно презастрояването Манолова заяви, че „правилата трябва да се спазват от всички – и за постройките в гетата, и за небостъргачите, когато са незаконни".

Манолова напомни, че от два дни показателите за мръсния въздух в столицата отново са завишени над нормите и хората пак дишат отрови. Тя показа т. нар. мобилна станция за измерване на въздух, която представлява ръждясал автомобил „Лада Нива“, паркиран на „Орлов мост“, който замерва показателите, но данните от него не се виждат никъде. Манолова напомни, че до началото на септември е трябвало да бъдат монтирани новите, закупени преди изборите 22 станции за измерване на въздуха, но това не е станало и се мери по този допотопен начин.

„Единствената станция за измерване чистотата на въздуха в София е една ръждясала „Лада Нива“, допълни Манолова и показа снимките, направени днес на „Орлов мост“ от екипа й.

„Столичната община закъсня с признаването на проблема за качеството на въздуха, с предприетите конкретни мерки и с разполагането на станции“, заяви още тя.

Във връзка с некачествените ремонти и това как ще се поема отговорност за тях, Манолова заяви:

„Некачествените ремонти ще спрат, когато бъдат заложени ясни изисквания в договорите, включително за прекратяване на договори, които не се изпълняват качествено и в срок.“

„Самият ремонт на „Граф Игнатиев“ е изпълнен толкова лошо, че за това се родиха градски вицове“, допълни Манолова и категорично заяви, че трябва да има „ясни условия в договорите, които да предвиждат строги санкции за неизпълнение на сроковете.

„Сега се предлагат нереално кратки срокове, за да се спечелят търговете, а след това сроковете безнаказано се удължават“, каза още Манолова.

Гражданският кандидат попита Фандъкова и колко пъти е отлаган пусковият срок на ул. „Граф Игнатиев“, но кандидатът на ГЕРБ така и не отговори.

Относно презастрояването Манолова подчерта, че петте терена, които Фандъкова заявява, че са спасени на последното заседание на СОС, са спасени от самата Община, защото тя самата приема общия устройствен план в този вид.

„Предвиждането за застрояване в устройствения план е направено от вас, от Столичния общински съвет и от мнозинството на ГЕРБ в него. В момента шестият терен, който не попадна във вашето решение, е заграден от собственика, а пътеката между блоковете е унищожена. Става въпрос за блок 75 в кв. „Младост“, обясни Манолова.

„До края на мандата си ще изградя 35 детски градини, тъй като в момента има 7 000 деца, които са в списъците на чакащите. Това ще стане чрез отчуждаване на терените, които са отредени за детски градини“, заяви тя относно проблема с детските градини.

„За пореден път си дадохме сметка, че живеем, гледайки бетон, че дишаме мръсен въздух, че ще стоим в задръстване, че децата и внуците ни нямат места в детските градини. Искам да попитам зрителите дали искат да живеем още четири години по този начин, или искат промяна“, заяви Манолова във финалното си обръщение и призова хората да излязат и да гласуват на 27 октомври.

„Дебатът за София“, bTV

Тагове: Новини