Начало/Мая Манолова се срещна с жители на район „Искър“, представи им визията си за „Северен град“

Мая Манолова се срещна с жители на район „Искър“, представи им визията си за „Северен град“

29.09.2019

На срещи в с. Кътина и с. Чепинци гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова заяви, че идва в район „Искър“ още в първите дни на кампанията си, за да покаже своето отношение и уважение към жителите в него, защото по думите ѝ, столицата не се простира само в рамките на „София 1000“, и хората, които не живеят на този адрес, не са по-малко столичани от тези на „Жълтите павета“.

„Така би следвало да бъде, защото тук сте кореняци – всъщност тук „дошли столичани в повече“ напрактика няма, тук хората са си автентични, истински софиянци, така че тази обективна основа трябва да залегне във визията за управление на следващия кмет“, подчерта Манолова и допълни: „Стига сме гледали ремонт на ремонта, 10 пъти се ремонтират плочки на „Графа“, „Дондуков“, НДК... Истината е, че трябва да се инвестира съвсем справедливо и честно и в кварталите, в населените места, така че да има справедливост в начина, по който живеят гражданите в центъра на София и тези – в кварталите и населените места – това може да бъде постигнато и ключът е децентрализация на общинския бюджет“.

„Да е ясно в кой квартал, съобразно кой район, съобразно броя жители, които живеят там, с какви пари ще разполагат за инвестиции, за капиталови разходи, и хората от тези райони да вземат решение по какъв начин ще се харчат парите, което означава, че трябва да е ясно във всяка една от годините на следващия кметски мандат какво се случва“, разясни Манолова.

„Прави се план за първата година, втората... четвъртата, да е ясно, да е обсъдено по този начин, с всички заедно, и след това да има контрол как обещаното се изпълнява“, заключи тя и допълни: „На мен ми изглежда много лесно да обещая че ще бъда непрекъснато тук, защото 4 години като омбудсман с моя екип бяхме буквално като „хвърковата чета“, бяхме непрекъснато сред хората, там където имаше проблем, така че тези по населените места изглеждат като предизвикателство, което е в моите възможности – за да има взаимен контрол и да съм наясно какви са вашите проблеми, и какви са вашите очаквания“.

Мая Манолова разгърна подробно плана си за строеж на т. нар. „Северна София“ – „Факт е, че залагам много на развитието на „Северна София“ и това е един от приоритетите в моята програма. София не трябва да се развива чрез сгъстяване на строителството, защото „Младост“ и „Очва купел“ вече едва дишат от презастрояване, от блокове, които никнат в междублоковите пространства, които заемат зелени площи, детски площадки и градинки... Презастрояването вече е факт и по северния склон на Витоша, така че София няма как да се развива на юг или на запад“.

Тя бе категорична, че естественото развитие на София е на север и е готова с план, изготвен от архитекти, който да бъде обсъден при следващото ѝ посещение в района.

„Идеята е тук Общината да направи инфраструктура, да има достатъчно транспорт, начесто. Освен автобусния транспорт, са заложени и трамвайни трасета. Ако Северният град ще става част от София, може да се използва железницата, която беше едно време естествен начин на придвижване. Ако и единият, и другият вид транспорт се комбинират и бъдат достатъчно начесто – а това е целта – то наистина този район ще дръпне много напред“, разясни Манолова.

„Идеята ми е тук да няма високо, а нискоетажно строителство, еднофамилни къщи, за което е необхоидмо устройствените планове да се разширят, така че да има възможност за още парцели за строеж, но без изсичане на дървесна маса“, изрично уточни кандидат-кметът и допълни, че целта на това е млади хора, млади семейства да имат собствен дом, а също така да се изградят буферни паркинги до метрото и постоянен административен център за северния квартал.

Галерия „Искър“

Тагове: Новини