Начало/Мая Манолова пред ПП „Успех“: Хората с увреждания заслужават достоен живот

Мая Манолова пред ПП „Успех“: Хората с увреждания заслужават достоен живот

11.10.2019

Днес, 11 октомври 2019 г., гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова сподели пред ПП „Успех“ в район „Люлин“ каузите, които ще отстоява.

„Здравейте, аз благодаря за поканата и за възможността отново да се срещнем, за да поговорим. С една част от вас се познаваме, наясно сме с проблемите на хората с увреждания, на незрящите хора. Аз съм идвала тук в тази зала миналото лято, когато заедно се борихме за промени в Закона за хората с увреждания и в Закона за личната помощ, Закона за социалните услуги. Всички бяхме с добри намерения, с огромен ентусиазъм, с енергия и желание да променим нещата, така че средата и възможностите на хората с увреждания да станат много по-добри – за образование, за реализация, за семеен живот... В крайна сметка и аз, и вие сме наясно, че това, което искахме – макар първата крачка да беше направена, постигнатото не беше в пълен обем, така че предстоят следващи стъпки. Всъщност това е и една от причините да се кандидатирам за кмет. Като омбудсман можех да стоя зад каузи, да убеждавам, да настоявам, да призовавам, да атакувам, но в крайна сметка решението просто не зависеше от мен. То се случваше, ако гражданите притиснеха достатъчно институциите. За съжаление обаче, големите очаквния, които хората имаха към мен по различни каузи, свързани с подобряването на живота в столицата и в страната като цяло; свързани с проблеми като монополите, бързите кредити, „Топлофикация“, достъпната среда, инфраструктурата, общинските жилища, чистия въздух – всичко това може да бъде повдигнато като тема и да бъдат направени разумни предложения от омбудсмана и от неговия екип. Но от един момент нататък готовността на институциите да подкрепят, да предприемат стъпки, да решават проблеми, беше изчерпана.

Моите намерения да стана кмет на София са свързани с реализацията на каузите, които имах като омбудсман.

Като започнем от болната тема на столичани – „Топлофикация“; като преминем през еднакво недостъпните тротоари както за майки с колички, така и за хора с увреждания; мръсният въздух, който е бич за хората с белодробни заболявания и за малките деца; презастрояването, което унищожава средата в София; ремонтите на ремонта, които показват как огромният бюджет на столицата се разпилява за несъществени цели; и за възможностите на хората с увреждания да живеят достойно, нормално, да се реализират, да се трудят, да се образоват, да създават семейства и да имат пълноценен живот, както всички останали. Това са моите каузи и моето намерение – през инструментите на местната власт, на кметския мандат – да ги реализирам последователно.

Това, в което съм сигурна, че и вие не се съмнявате, е способността ми да стоя докрай зад една кауза, да привличам съюзници, да се боря за нейното реализиране, а също така и да нося отговорност – да не се оправдавам с този и с онзи – с общинския съвет, със заместник-кметовете, с партийните централи, с фирмите изпълнителки... София има нужда от лидерство, от ясна програма във всяко едно направление и от човек, който да реализира тези идеи.

В моята програма сме заложили как изграждаме и скосяваме тротоарите, как правим работещи асансьорите в метрото, как правим достъпен обществения транспорт, как подкрепяме и трудовата реализация на хората с увреждания, как развиваме програмата „Достъпна среда“, включително и за частни имоти, така че хората да могат да излязат, да работят, да се социализират. Програмата включва и възможности за подкрепа на образованието и квалификацията. Като кмет ще работя и с колегите от омбудсманството – там беше създаден орган за мониторинг върху прилагането на Конвенцията за правата на хората с увреждания и това е органът, който ще е мой партньор в защитата на политиките и каузите на хората с увреждания.“

Тагове: Новини