Начало/Мая Манолова: Представям над 340 мерки за нов модел на управление на София

Мая Манолова: Представям над 340 мерки за нов модел на управление на София

23.09.2019

Гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова представи на 23 септември управленската си програма за развитие на столицата

На събитието в зала „Оборище“ Манолова посочи, че в програмата ѝ има пет управленски стълба с общо над 340 мерки, които дават решения на повече от 190 идентифицирани от екипа ѝ проблема.

Мерките в програмата са обособени в пет стълба: „София - светла, умна и почтена“, „София - чиста, уютна и зелена“, „София - удобна и подредена“, „София - с грижа за гражданите“, „София - привлекателна и заможна“.

ПО ПЪРВИЯ СТЪЛБ на програмата тя заяви, че ще въведе електронни референдуми, базирани на блокчейн технология като най-ефективната антикорупционна мярка. До края на мандата ще дигитализираме до 90% от услугите в Общината. Така всеки документ ще може да се изпраща и получава с клик, вместо в плик, каза още Манолова. Ще обслужваме гражданите на едно гише, което всеки ще може да носи в джоба си и да следи къде се намира преписката му и кой служител я бави. В реално време гражданите да могат да следят всеки публичен разход, всеки договор, а също и гласуването на всеки общински съветник поименно. Така ще прекъснем хранителната верига на корупцията в общината, обеща Манолова. Тя подчерта, че и самите граждани ще могат занапред да присъстват на заседанията на Общинския съвет.

Като мярка за спиране на източването на общинските дружества Манолова посочи пълен одит на „Топлофикация”, която в момента дължи над 800 млн. лв., а натрупаната загуба е 590 млн. лв., но и незабавна ревизия на всички общински фирми. В България умират всеки ден 39 души заради влошени показатели на въздуха. Един автобус хора всеки ден, направи сравнение Манолова и допълни, че по ВТОРИЯ СТЪЛБ на програмата си ще предприеме драстични мерки срещу замърсителите, които тя нарече трите „К” – коли, кал, комини.

Манолова обяви мерки срещу горенето на отпадъци и обяви, че ще се подменят печки на твърдо гориво с незамърсяващи уреди. Ще разположим станциите за измерване на чистотата на въздуха заедно с гражданите – на критичните места, а не в парковете. А данните ще се публикуват в реално време, заяви тя и допълни, че ще се направят „зелените клинове”, осигуряващи свеж въздух от планината като част от 11-те парка, които ще се изградят в рамките на мандата.

Сред мерките на Манолова за Витоша са достъпността на планината с градски транспорт ежедневно и възстановяване на лифтовете в съществуващите трасета. Ще възстановим къпалнята „Мария Луиза” в Борисовата градина в съществуващите параметри, допълни още тя.

Сметосъбирането и обработката на боклука в София днес са най-скъпата услуга – 170 млн. лв. годишно. Всеки четвърти лев от данъците на столичани отива за боклука. Столична община обяви предизборно обществена поръчка за 500 млн. лв. за следващите 5 години. И както се видя – ще чистят същите фирми, които чистиха и досега. Решението ни е публично обявяване на договорите, контрол и драконовски санкции, закани се Манолова.

Потъването на парите на софиянци продължава и в завода за боклук. Според предизборната поръчка на Общината, ще струва 20 млн. лв. годишно. Толкова ще струва и годишната издръжка на инсталацията за горене на боклука, ако бъде изградена, плюс още 310 млн. лв. за нейното изграждане. Затова съдбата на инсталацията ще я решат столичани на местен референдум, обеща Манолова.

По отношение на ТРЕТИЯ СТЪЛБ тя посочи, че ще се фокусира върху мерките против презастрояването, особено на междублоковите пространства, детските площадки и парковете. Собствениците на тези имоти ще бъдат справедливо обезщетявани и ще бъдат освободени от такса смет за терени за озеленяване, каза още Манолова.

Особен акцент в програмата ѝ е и развитието на т. нар. Северен град. „Ще развиваме София на север с нискоетажни сгради и еднофамилни къщи. Общината ще изгради инфраструктура и ще осигури транспортни връзки за северния град, разположен между полите на Стара планина и Северната тангента. На терена на летището в Доброславци ще развием центъра на този нов квартал”, посочи още Манолова.

По думите ѝ инвестициите няма да бъдат насочвани само към центъра на столицата. „София не е само София 1000. София е Люлин, Младост, Панчарево. Културен център и спортна зала ще има във всеки голям квартал. А също и училища. И достатъчно детски градини. И детски площадки. Ще изграждаме канализация там, където няма”, изброи още мерките от третия стълб на програмата си Манолова.

Тя обяви и дългосрочна програма за изграждане и ремонтиране на тротоарите в София, както и цялостна програма за изграждане на важните транспортни връзки – на бул. „Каблешков” до Симеоновско шосе, разширението на Околовръстния път, булевардите към Северната скоростна тангента.

Продължаваме развитието на метросистемата с три продължения – от Орлов мост до зала „Арена Армеец”, от Бизнес парка до Околовръстното шосе за връзка с лифта на Симеоново и от метростанция „Люлин” до Околовръстния път, каза Манолова за столичното метро и допълни, че екипът ѝ ще се фокусира върху изграждане на пет нови трамвайни трасета, пет буферни паркинга и довеждащи връзки от кварталите до метрото.

Ще премахнем привилегиите за безплатно паркиране в Синя и Зелена зона на висши общински служители и техните приятели. Кметът и общинските служители ще ползваме градския транспорт, заяви Манолова.

В ЧЕТВЪРТИЯ СТЪЛБ на програмата си тя посочи, че ще се осигури детска ясла и градина за всяко дете до края на мандата, като напомни, че в момента над 6 000 деца остават извън системата. Сред мерките в това направление са бърз и безплатен интернет в училищата, парковете и туристическите обекти, реновиране на спортната база в училищата, възстановяването на лекарските и стоматологични кабинети в общинските училища, осигуряване на общинско направление за лекар специалист, и изследвания в общинските здравни заведения за уязвими групи. „Така ще осигурим допълнителни приходи, които ще насочим към повишаване на заплатите на лекарите и медицинските специалисти”, каза още Манолова. По отношение на хората с увреждания тя обяви, е ще работи за осигуряване на достъпна среда – скосени тротоари, работещи асансьори, рампи и платформи в метрото, подлезите и трамвая.

Сред мерките ѝ са още стимули за младите семейства, за раждане на първо, второ и трето дете, програма за строителство на общински жилища при пълна публичност и прозрачност на начина, по който се отдават общинските жилища, програма за възстановяване на фасадите на исторически сгради в градския център, мерки за сигурността на гражданите, осветяване на парковете и доизграждане на видеонаблюдението.

В последния, ПЕТИ СТЪЛБ на програмата си Манолова посочи, че няма да увеличава данъците, бюджетът ще се харчи публично и прозрачно, и в реално време всеки ще може да следи правените разходи, ще се осигури бърза писта за стартъпите, а по отношение на подобряването на бизнес-климата се предвижда дигитализация на общинските услуги и намаляването на разрешителните и регистрационни режими.

В програмата си Манолова предвижда още реконструкция на манастирите около София в т. нар. Софийска Света гора, създаване на мобилна мултиезична апликация за историческите забележителности, културния афиш, ресторантите и хотелите в столицата.

„За всички тези мерки и за цялата програма ще нося отговорност ЛИЧНО. За всяко решение и действие. Без да го прехвърлям върху процедурите, фирмите, натиска от тук или оттам, върху заместниците си или да се крия зад партийни интереси”, каза Мая Манолова.

„Така ще променим досегашния модел на управление на столицата. Решенията ще се вземат на светло, от легитимните органи. Правилата ще важат за всички. Гражданите ще участват в управлението. Заедно ще си върнем похитения град”, обяви още тя.

23 мерки в Програмата за управление на столицата до 2023 г. на кандидат-кмета Мая Манолова, обособени в 5 стълба

„София - светла, умна и почтена“

„София - чиста, уютна и зелена“

„София - удобна и подредена“

„София - с грижа за гражданите“

„София - привлекателна и заможна“

1. В дигитална община – услугите с клик, вместо в плик;

2. Референдуми и обществени поръчки на блокчейн платформа;

3. Гражданите и медиите – на заседанията на общинския съвет и районни приемни на кмета;

4. Неувеличаване на местните данъци;

5. Референдум за съдбата на инсталацията за горене на отпадъци;

6. Пълна ревизия на „Топлофикация” и всички общински дружества;

7. Довършване на „Околовръстен път“ и започване на вътрешни градски рингове за разтоварване на трафика в центъра на града;

8. Без привилегии за паркиране на висши общински служители и техни приятели;

9. 4-годишна програма за изграждане и ремонт на тротоарите;

10. Изграждане на паркинги в центъра и кварталите, и 5 буферни паркинга;

11. Ясла и градина за всяко дете;

12. Да поемем въздух – конкретни мерки за чистота на въздуха;

13. Възстановяване на фасадите на историческите сгради в градския център;

14. 3 нови трасета на метрото: до „Околовръстен път“ в посока Божурище, до кв. „Слатина“ и „Арена Армеец“, до Симеоновския лифт и „ИКЕА“. 5 нови трамвайни трасета;

15. Бърза писта за стартъпи;

16. Възстановяване на лятната къпалня „Мария Луиза“ в Борисовата градина;

17. Разделно събиране на отпадъците и въвеждане на контейнери за хранителни отпадъци;

18. Достъп до Витоша чрез всекидневен транспорт и възстановяване на Драгалевския и Княжевския лифт в съществуващите трасета;

19. Спиране на презастрояването – без строителство в междублокови пространства, на детски площадки и зелени терени. Справедливо обезщетяване на отчуждени собственици;

20. Цялостно развитие на Северна София с нискоетажно еднофамилно строителство;

21. 11 нови парка и „София без периферия“ – развитие на кварталите с изграждане на културни центрове и спортни комплекси;

22. Изграждане на канализация в районите, където няма;

23. Общински направления за лекар специалист и изследвания в общинските здравни заведения за уязвимите групи.

Тагове: Новини