Начало/Мая Манолова: „Орлетата“ на г-н Борисов управляват София, а хората искат нормалност

Мая Манолова: „Орлетата“ на г-н Борисов управляват София, а хората искат нормалност

21.10.2019

„Орлетата“ на г-н Борисов управляват столицата и са в този приятелски кръг, който взима решенията. Приближените бизнесмени на кръга на г-н Борисов се възползват от парите на столичани и управляват Столичната община. Редят се обществените поръчки, знае се предварително кой ще ги спечели.“

Това заяви гражданският кандидат за кмет на София Мая Манолова в интервю в сутрешния блок на бТВ.

„Промяната е близо и е в нашите ръце. Тя ще се случи на 27 октомври. Хората искат нормален живот и нормалност, а това може да дойде след като сменим този модел на управление“, каза още тя.

„Г-жа Фандъкова е почтен човек, тя просто остави други да вземат решенията в Столичната община и то по начин, по който да облагодетелства тях, а не гражданите на София“, заяви още Манолова и обясни, че фирмите, които са в този приятелски кръг, могат да се видят във всички процедури за обществени поръчки, в които има само по един кандидат.

Хората вече искат нормалност и спокойствие, каза Манолова и обясни, че е удовлетворена, въпреки личните нападки срещу нея от страна на опеннета й, тъй като Манолова води положителна кампания и прави това, което обича – „да слушам хората, да се срещам с тях и да решавам проблемите, където е възможно.“

Тя категорично заяви, че „задкулисието и тайният кръг, които управляват парите на столичани, са в Столичната община“, като даде пример с процедурите по обществени поръчки за сметопочистване и сметосъбиране на обща стойност 500 млн. лева, които се обявиха предизборно, в тях има само по един кандидат.

„Заради скандала, който се вдигна с това предизборно обявяване на обществени опоръчки, те отложиха отварянето на ценовите предложения за след изборите“, каза гражданският кандидат, като допълни, че именно в bTV вече е оставила плика с имената на фирмите, които ще спечелят търга за електробусите. „Отложиха офертите, за да не се види, че истината е в написаното от мен в пликовете. Тези процедури се правят за определени фирми“, каза тя.

Тя отново подчерта, че Столична община има наложена санкция от 4,2 млн. лева от Министерството на регионалното развитие и благоустройството именно заради диксриминационни условия заложени срещу участниците.

„Първото дело е факт – МРРБ спечели срещу Столична община и тя ще плати 1,7 млн. лв. финансови корекции по проекта за 26 училища и градини. Но освен това има още 4 проекта с наказателни процедури. Общата стойност е над 4,2 млн. лева финансови корекции по проекти на ОПРР“, каза още Манолова, като допълни, че гражданите ще плащат тези корекции, като визираше ремонтите на „Граф Игнатиев“, площада около „Александър Невски“, „Западен парк“ и трамвайното трасе по „Константин Стоилов“.

Манолова бе категорична, че финансирането на кампанията ѝ е абсолютно публично и прозрачно, тъй като всички разходи се обявяват на сайта на Сметната палата.

„Има ги и на сайта на кампанията, има ги и на сайта на Сметната палата. Другите източници на финансиране са лични средства на кандидата и дарения от Инициативния комитет. Веднъж преведох 15 000 лева, веднъж още 5 000 лева лични средства и съм платила няколко наема на зала преди да е открита сметката на кампанията“, обясни тя.

Според нея „кой колко скъпа кампания води, се вижда в София по моите девет билборда, поръчани от коалиция „България на гражданите“ и над 1200 билборда и страни на рекламни съоръжения на опонента ми Йорданка Фандъкова“.

Манолова попита и защо голяма част от винилите на Фандъкова са поставени в противоречие с наредбата на Столичната община.

„Аз не водя кампания, в която атакувам непрекъснато моя опонент, а г-жа Фандъкова отправя срещу мен лични нападки и обиди – че съм неинформирана, некомпетентна, че не разбирам и че нямам проекти в Столичната община. Мръсните удари в кампанията идват от опонента ми и се опитва по този начин да обясни, че всички са маскари и да не гласуват, а ниската избирателна активност работи за статуквото“, заяви Манолова.

Тя представи и своите мерки за по-чист въздух, осигуряване на място в детската градина за всяко дете и за „Топлофикация“.

„Ще въведа „бял билет“ в дните с високи емисии, за да може градският транспорт тогава да се използва безплатно. Ще се ограничи достъпът до автомобилни гуми, дограми и дрехи, които да се горят в печките, а енергийните помощи няма да са дърва и въглища, а ще са за ток, парно и газ“, представи гражданският кандидат мерките си за по-чист въздух и допълни, че ще се мият улиците по 22 пъти в годината, както трябва да е.

Според Манолова „безотговорно и нечестно е спрямо майките на София и предвид демографската криза да няма места в детските градини“ след 14 години управление.

„7000 са децата, чакащи за градини. Предлагам програма за изграждане на детски градини, така че за всяко дете да има място. Би следвало вече най-накрая отчуждаването на терени, които са отредени за детски градини, но са частна собственост, да са оползотворени“, заяви тя.

Кандидат-кметът подчерта, че до „Топлофикация“ има писмо, което не е публично оповестено от Общината. Според „Булгаргаз“, автор на писмото до „Топлофикация“, министъра на енергетиката и председателя на СОС, са под заплаха доставките на газ в цялата страна, тъй като „Топлофикация – София“ следва да изплати първо 40 млн. лева, а след това и още 60 млн. лева от дълга си към „Булгаргаз“. Срокът за плащането на тези суми е до средата на ноември и ако това не стане факт, доставките за цялата страна са под риск, обясни проблема Манолова и показа писмото. Тя напомни, че задължението на „Топлофикация“ е над 860 млн. лева, като само в последните две години е нараснало с 200 млн. лева.

„Тоест заради източването и бехаберието в „Топлофикация“ са застрашени доставките в цялата страна“, каза Манолова. „Нито кмета Фандъкова, нито СОС чух да казват нещо в подкрепа на гражаданите, за които сметките за парно са и неразбираеми, и несправедливо високи“, каза още Манолова.

Участие в Тази сутрин“, бТВ

Тагове: Новини