Начало/Мая Манолова: Инвестициите трябва да се насочат към кварталите

Мая Манолова: Инвестициите трябва да се насочат към кварталите

27.09.2019

„Инвестициите трябва да се насочат към кварталите. Да има децентрализация на бюджета. Да е ясно, че за район „Овча купел“, в който попадате и вие, има финансиране, което е пропорционално на хората, които живеят в него и така да е за всеки район.“

Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова по време на среща с граждани от квартал „Горна баня“ и от вилна зона „Бонсови поляни“.
Пред нея те представиха своите проблеми, касаещи се до липса на водоснабдяване, нередовен градски транспорт, лошо електроснабдяване, високи данъци, кражби, некачествени ремонти на улиците.

„Трябва да попитате Столична община къде са ви парите. Не е справедливо всички в София да плащат данъци, а парите от данъците да се харчат само за центъра“, допълни тя.

„След като се казва, че има финансиране и няма проблем с парите за изграждане на водоснабдяване в „Бонсови поляни“, би следвало да е въпрос на добра воля кметът да настоява пред общинския съвет да се гласува изработването на този технически проект и да се реши проблемът“, заяви още Манолова.

Според нея „София не е само „Центъра“, София е и кварталите „Люлин“, „Овча купел“, „Горна баня“, „Обеля“, „Панчарево“ и всички столични райони и населени места“.

Пред гражданите тя обясни своята идея за децентрализацията на бюджета – Столичният общински съвет да определя бюджет за всеки столичен район, а след това бюджетът на всеки район да бъде разпределен по кварталите и населените места в него.

„Трябва да има приоритети“, категорично заяви тя и допълни, че „когато се избират тези приоритети, когато се правят планът, бюджетът, визията за това какво ще се случва за 2020 година, това да се случва публично, пред всички хора от квартала или поне пред активната му част”.

Друга позиция, зад която застана Мая Манолова, е, че трябва да се промени структурата на данъка. „Двадесет процента от данъка общ доход, който всички ние плащаме, трябва да се насочват към общината, в която се акумулира“, обясни Манолова. Според нея бюджетът на столицата би могъл да се увеличи по този начин.

„Публично и прозрачно, да е ясно и да е пред хората какво ще се случи в „Овча купел“ като район и в Горна баня като квартал, и за „Бонсови поляни“, допълни кандидатът за кмет.

Манолова отново подчерта, че гражданите ще могат да я виждат на място в квартала.

„Ако нещо не върви, ако нещо съм забравила, ще дойда тук след работа и заедно ще обсъдим проблема”, заяви тя.

Тагове: Новини