Начало/Мая Манолова: Общината не може да изхарчи капиталовата си програма

Мая Манолова: Общината не може да изхарчи капиталовата си програма

23.10.2019

„Всяка година от капиталовата програма на Столична община не се изпълняват между 180 и 200 млн. лв., и пари безспорно има, има и отредени терени за детски градини, част от които са в кв. „Младост“.“
Това заяви днес независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова по време на срещата си с граждани от столичните квартали „Младост“ и „Витоша“.

По думите й самата инвестиционна програма на Столична община е 653 млн. лв. според планираното, но за 2018 г. например се изпълниха едва 446 млн. лв., тоест Общината не може да изпълни собствената си инвестиционна програма, а успява да усвои едва около 70% от нея.

„В момента 7 000 деца са в списъците на чакащите. За тях са необходими 35 детски градини. Те биха стрували около 70 млн. лв. Бюджетът на Столичната община е 1,7 млрд. лв. за тази година. Срамота е, че няма детски градини“, заяви Манолова пред родители, които споделиха за проблем с липсата на места в детските градини.
„Може да има ефективни мерки за по-чист въздух, да се ремонтират тротоарите, да се построят детски градини и училища, да се инвестира в по-добро образование, да се ремонтират вътрешнокварталните улици, да се построят спортни зали“, допълни Манолова.

„Хората искат нормални неща за нормален живот, за да има смисъл да останат, да създават семейства, да се развиват, да останат в София и в България“, заяви още тя.

Гражданският кандидат допълни, че решението на проблема с недостатъчния брой места в детските градини е собствениците на частните терени, отредени за детски градини, да се обезщетят с други терени или със справедливи суми и подчерта, че са се разпродали огромно количество общински имоти, с които е можело да се обезщетят собствениците.

„Градът трябва да се управлява така, че парите да не изтичат в малка група хора от приятелския кръг на управляващите, а да стигат за всичко, което е нужно на хората – чист въздух, паркинги, улици, тротоари, детски градини“, категорична бе Манолова.

Галерия снимки

Тагове: Новини