Начало/Манолова: Столичната община трябва да има едно добре оборудвано дружество за почистване

Манолова: Столичната община трябва да има едно добре оборудвано дружество за почистване

03.10.2019

„Започнахме рубрика във Фейсбук, която нарекохме „Пари на вятъра“, тъй като медиите са платени в рамките на предизборната кампания, а инициативният комитет няма такъв ресурс.“

Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова по време на среща с граждани в района на столичната ул. „Якубица“.

„Няма да изпращам флашки с компромати срещу другите кандидати или да го правя анонимно, нещо което смятам за абсолютно неприемливо“, заяви тя във връзка с компроматите, които Столичната община са изпратили до столичен вестник.

„Ако имаш да кажеш нещо, кажи го в лицето, а не чрез такива подмолни начини“, категорична е Манолова.

Първият случай, който разгласихме, беше за начина, по който работи общинското предприятие „Чистота“, заяви тя.

„Запознахме се с одитния доклад, който, между другото, не е публичен. В него се разкриват схеми за източване на дружеството, роднински назначения, нарушение на законите, за облагодетелстване на лица. На това дружество преди три години са предоставени 3.5 млн. лв. за закупуване на техника, след това е било възложено почистването на три квартала. За година и половина са усвоени 18 млн. лв. за почистване на кварталите, като в крайна сметка е сведено от 2.5 млн. печалба до 18 хил. лева, и са констатирани редица нарушения. Реално е превъзлагало своята дейност“, обясни Манолова на гражданите.

Според нея „Столичната община трябва да има едно добре оборудвано дружество за почистване, което постепенно да разширява своята дейност, а не да се разчита на външни почистващи фирми.

Както виждаме от обществената поръчка, обявена от сегашния кмет на София за 500 млн. лв. непосредствено преди изборите, тя е направена отново за „приятелския кръг“, тъй като пак имам един-единствен кандидат.“

Относно фирмите, които вече изпълняват обществени поръчки, но не изпълняват задълженията си Манолова заяви, че ще се превъзлагат поръчките заради нарушение на закона.

„Отношенията трябва да бъдат преустановявани и наказвани. Тъй като тази процедура за възлагане на поръчка за 500 млн. лв. няма да бъде финализирана, но е много вероятно тя да бъде на етап, в който вече не може да бъде прекратена. Ако се наложи да работя с тези сметопочистващи фирми, ще искам публичен отчет за дейността им и за свършеното от тях – колко пъти трябва да се мие, да се мете“, заяви тя.

„Хората трябва да знаят фирмата, която почиства този район, какви ангажименти има. Контролът да бъде стриктен и гражданте да участват в него, тъй като ако се знае колко пъти трябва да се мете, ще се наблюдава, ще има обратна връзка и ще се налагат санкции. Тези фими трябва да бъдат принудени София да е чиста“, категорична е Манолова.

Тагове: Новини