Начало/На сглобката се услади канибалската торта с разчленения паметник и сега посягат и на „Альоша“ и „Граф Игнатиев“

На сглобката се услади канибалската торта с разчленения паметник и сега посягат и на „Альоша“ и „Граф Игнатиев“

17.01.2024

Всички демократично мислещи хора да се изправим срещу новия фашизъм

"Трябва да запазим българската памет и българската история и да се противопоставим на опитите да бъдат рязани паметници с флекс, да бъде демонтирана българската история."
Това заяви лидерът на гражданската платформа Изправи се.БГ - Мая Манолова при протест пред общинския съвет в Пловдив срещу предложението за демонтиране на един от символите на града - паметника "Альоша" и допълни:
"Очевидно на сглобката им се услади канибалската торта с разчленените фигури на Паметника на Съветската армия и искат да продължат с "Альоша", с "Граф Игнатиев" и с другите паметници, посветени на антифашистката съпротива."
Протестът беше организиран от местни граждански организации и беше подкрепен и от представителите на Изправи се.БГ в Пловдив. По време на заседанието на Общинския съвет от гражданската организация изразиха недоволството си срещу предложението за демонтаж на паметника като залепиха на вратата на залата на общинския съвет табели с текст "НЕ на войната с историята" и "Да съхраним паметта".
Лидерът на Изправи се.БГ беше категорична, че Пловдив няма да е същият, ако бъде позволено премахването на паметника "Альоша", както София не е същата след демонтажа на най-високите скулптури от Паметника на Съветската армия.
Мая Манолова призова за обединение на всички демократично мислещи хора срещу сглобката с думите:
"Това са признаците на новите фашисти, които преследват всички, които мислят различно. Опитват да пренапишат историята. Бутат паметници. Налагат цензура над медиите. Всички демократично мислещи хора трябва да се изправим срещу опитите на сглобката да продължи с рязането на паметници."
Адвокат Атанас Бояджиев, който беше кандидат за кмет на Пловдив от партията на Манолова, се обърна към протестиращите стотици граждани с думите:
"Ежедневно трябва да се борим и да отстояваме правата си. Тук сме, за да запазим един от символите на Пловдив, с който целият свят ни познава - Альоша".
След протеста за запазване на паметниците на културата от Изправи се.БГ отново подкрепиха и протестиращите срещу кариерите край Горнослав, чиито съдебни дела продължават в опит да отстоят решението на РИОСВ, че екологичният доклад, разрешаващ нова кариера в полите на Родопите е с изтекло действие.

Тагове: