Начало/Манолова за почистването: Харчат се милиони, но неефективно

Манолова за почистването: Харчат се милиони, но неефективно

03.10.2019

Огромни пари, които се събират от данъкоплатците, се харчат неефективно.
Това заяви независимият кандидат за кмет на София Мая Манолова на среща с граждани в столичния квартал „Лозенец“, където жител на квартала изрази недоволство от чистотата и сметоизвозването в района.

Тя подчерта, че сметопочистването е най-скъпата услуга на Столична община, която възлиза на 120 млн. лева годишно от парите на софиянци.

„Абсолютно справедлив е забележката, тъй като Столична община не е взела предвид факта, че Европейското законодателство е променено и от 2021 година трябва страните членки да определят такса „битови отпадъци“ на принципа „замърсителят плаща“, заяви тя.

Манолова обясни, че така ще се промени начинът, по който ще се изчислява такса „Смет“, което не е предвидено в договорите на изпълнителите по новите обществени поръчки за сметоизвозването и сметопочистването.

По думите ѝ с тази процедура, която сегашният кмет започва непосредствено преди изборите – за 500 млн. лв., завързва ръцете на следващия Столичен общински съвет и на следващия кмет.

„Следващите пет години фирмите ще бъдат същите, които чистят в момента, тъй като кандидатът за повечето от позициите е само един“, допълни Манолова.

„Това е друга характерна черта на модела, който управлява София – един кандидат за една процедура и предопределен избор за обществените поръчки“, заяви още тя.

„Трябва да се прави анализ – добре ли се почиства столицата, добре ли работят почистващите фирми, да бъдат попитани хората трябва ли да се промени нещо“, категорична бе Манолова и допълни, че новата поръчка за сметопочистване и сметоизвозване за 500 000 000 лева, която беше обявена непосредствено преди изборите, е зададена без никакъв анализ.

Видео тук: „Сметопочистване“

Тагове: Новини