Начало/ИК на Манолова: Купеният вот обърна изборите в София

ИК на Манолова: Купеният вот обърна изборите в София

04.11.2019

Контролираният и купеният вот играят голяма роля в балотажа в София. Както на първи тур, така и на втори тур, Йорданка Фандъкова е хегемон в ромските секции.

Това заяви Войслав Тодоров от Инициативния комитет, който издигна Мая Манолова за кандидат за кмет на София, днес по време на пресконференция в БТА. В брифинга се включиха и председателят на Инициативния комитет Никола Вапцаров, както и председателят на "Движение България на гражданите" Димитър Делчев.

"Ромските секции обръщат вота. Там Фандъкова има 3364 гласа, а Манолова - 917 гласа", обясни Тодоров.

По думите му поне осем протокола са били подписани от членовете на Секционната избирателна комисия, попълнили са данните колко човека са гласували, но не са попълнили данните за разпределение на мандатите на кандидатите.

"Имало е празни протоколи, в които не е записан броят на гласовете за Мая Манолова и Йорданка Фандъкова", подчерта той.

Войслав Тодоров даде пример за такива секции в район "Подуяне" и в район "Искър".

"Секция 72 в Подуяне има 252 гласа за Фандъкова и нито един за Манолова. Втора секция в район "Искър" от 281 гласа, 264 са за Йорданка Фандъкова", обясни той.

Според него лъжливата социология, която се разпространява цял ден в интернет пространството, също е повлияла върху резултата, тъй като данните от екзит половете сочеха, че Йорданка Фандъкова печели и гражданите са смятали, че няма смисъл да излязат да гласуват за Манолова, защото гласът им ще е безсмислен.

"Неяснотата дали вотът е манипулиран, или не вреди на всички. Когато започнахме да получаваме информация от застъпниците ни по места, според която побеждавахме, решихме, че искаме да сме сигурни, че вотът е прозрачен", заяви председателят на Инициативния комитет, издигнал Манолова.

Той разказа как не са му позволили да влезе в зала "Арена Армеец" и са му поискали да упълномощи сам себе си.
"Нашият наблюдател Явор Гочев беше държан в клетка. Бил съм наблюдател в Украйна и в Македония и там няма такава практика", подчерта Вапцаров.

Той обясни, че имат данни от хора от различни СИК, че са се отваряли чували с протоколи преди влизането в компютърния център, за да се правят корекции.

Председателят на ИК на Манолова е категоричен, че "всяко едно от тези нарушения само по себе си е компроментиращо изборния процес, а всички взети заедно ни дават основание за касиране на вота и повторно преброяване".

ВИДЕО

Тагове: Новини